Kącik dietyczny

Żywienie w SM

Przyczyny stwardnienia rozsianego są ciągle nieznane. Wciąż jeszcze nie ma lekarstwa na to schorzenie, chociaż zaczyna się możliwość wytwarzania odpowiednich leków. Niektórzy naukowcy i żywieniowcy są przekonani, że kluczem do opanowania SM jest odpowiedni sposób odżywiania, pogląd ten budzi wiele kontrowersji. Tym niemniej zbilansowana dieta bogata w niezbędne składniki odżywcze, w tym wielonienasyceniowe kwasy tłuszczowe, może pomóc osobom cierpiącym w opanowaniou niektórych powszechnie wytępujacych objawów i komplikacji towarzyszących chorobie.

Zależność między stwardnieniem rozsianym, a sposobem odżywiania była przedmiotem badań w ciągu minionych 50 lat.

Międzynarodowa Federacja Stowarzyszeń chorych na SM nie stwierdza, aby któraś z koncepcji systemów dietetycznych lub szczególowych diet, proponowanych przez naukowców i lekarzy, pozwalała osiągnąć istotne efekty lecznicze, chociaż wyniki niektórych niezakończonych badań nad wpływem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega - 6 i omega - 3 na możliwość utrzymania w dobrym stanie ośrodkowego układu nerwowego potwierdzają korzystne dla chorych znaczenie suplementów tych kwasów - mogą uwolnić tempo rozwoju choroby, zmnieszyć nasilenie choroby i czas trwania nawrów jej stanów ostrych.

Dieta zasługująca na większą uwagę, to dieta oboga w tłuszcze prof. Roya Swanka. Pacjenci przestrzegający tej diety doświadczają mniejszej częstotliwości nawrotów choroby i przejawiają więcej energii życiowej, co poprawia rokowania.

Podstawowym celem diety chorych na SM jest umożliwienie im opanowania powszechnie występujących kłopotów związanych ze zmęczeniem, nietrzymaniem moczu, zaparciami oraz zapobiegnie zaostrzeniu się innych objawów choroby. Przewlekłe zmęczenie jest jednym z najbardziej upośledzających systemów SM. W utrzymaniu właściwego poziomu energii, równomiernie udostępnionemu organizmowi w ciągu dnia może pomóc śniadanie o niskiej zawartości tłuszczu oraz często spożywane posiłki obfitujące w węglowodany złożone z takich produktów jak ziemniaki w mundurkach oraz brunatny ryż.

Te potrawy i posiłki typowe w diecie o kontrolowanej wartości energetycznej, pomagają w utrzymaniu właściwej masy ciała. jest to ważne, gdyż chorym na SM grozi nadwaga ze względu na ich ograniczenie związane z charakterem choroby. Może to nastąpić, jeżeli chorzy korzystają z gotowych produktów do spożycia, z których trudno zestawić dietę zbilansowaną i kiedy spożywają zbyt wiele żywności bogatej w tłuszcze i cukier.

W diecie chorych na SM zaleca się picie dużej ilości wody - przynajmniej 1,7 litra dziennie, spożywanie produktów bogatych w błonnik, który zapobiega zaparciom. Należy pamiętać, że SM przebiega inaczej u każdego człowieka oraz że okresy zaostrzeń i stany przewlekłe odgrywają główną rolę przy ustalaniu potrzeb żywieniowych tych osób.

Zastosowanie diety zbilansowanej w zależności od indywidualnych potrzeb choremu gwarantuje utrzymanie dobrego stanu. W diecie zbilansowanej podaje się w posiłkach 6 razy źródła węglowodanów.

Jedz dużo:

  1. pełnego ziarna zbóż, gotowanych ważyw i świerzych owoców ze względu na zawarty w nich błonnik i składniki energetyczne,
  2. tłuszczów z przewagą kwasów tłuszczowych wielonienasyconych pochodzących z tłustych ryb oraz oleju słonecznikowego, kukurydzianego i sojowego,
  3. pij wodę , aby unikać zaparć,
  4. zrezygnuj z tłuszczów zwierzęcych ( produkty mleczne o dużej zawartości lłuszczu, tłustych czerwonych nięs,
  5. unikaj alkoholu i palenia tytoniu.
Maria Łagan
Kierownik Działu żywienia
III Szpital Miejski
im. K. Jonschera w Łodzi

Informacje

Ostatnia aktualizacja: 

Zgodność:
Valid HTML 4.01!  Poprawny CSS!

Katalog Jarmi

nKatalog stron