Kącik dietyczny

Różne diety w SM

Podstawą prawidłowego żywienia jest dostarczanie w odpowiednich ilościach węglowodanów, białka i tłuszczów. Dla prawidłowego rozwoju człowieka potrzebne są również witaminy i substancje mineralne. Najbardziej wskazane jest spożywanie produktów naturalnych i nie zawierających konserwantów. Polecana jest zdrowa żywność nie tylko chorym, ale także osobom zdrowym.

Leczenie dietyczne osób chorych na Stwardnienie Rozsiane jest ważnym elementem w walce z chorobą. Pozytywne skutki wystepują jednak po dłuższym stosowaniu diety. Główną jej zasadą jest unikanie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego. Wskazane jest natomiast używanie tłuszczów nienasyconych i wielonienasyconych pochodzenia roślinnego. Tłuszcze nienasycone ( pochodne kwasów linolowego, linolenowego i archaidowego) mają ogromne znaczenie zarówno w złagodzeniu objawów nowego rzutu choroby jak i złagodzenie kolejnego. Kuracja ta, aby przyniosła rezultaty, musi być stosowana jak najdłużej i systematycznie.

Wielu badaczy naukowych zaleca spożywanie obok nienasyconych kwasów roślinnych, kwasy tłuszczowe typu klupadonowy, tymnodenowy, które występują m.in. w olejach rybnych (wątroba dorsza). Dla chorych na Stwardnienie Rozsiane odpowiednia dieta zalecana jest przez lekarza prowadzącego lub dietyka.

Chorzy na SM stosują również kuracje ziołowe. Cieszą się one coraz większym powodzeniem. Jest kilka receptur opracowanych. Jedna z nich to zestaw ziołowy opracowany przez Ojca Czesława Klimuszko, znanego zielarza.

Receptura zawiera:
  1. ziele świetlika,
  2. ziele jemioły,
  3. ziele dziurawca,
  4. ziele bratka polnego,
  5. liść ruty,
  6. morszczyn pęcherzykowaty,
  7. kwiat bzu czarnego,
  8. korę wierzby,
  9. liść mięty,
  10. korę kruszyny,
  11. i korzeń wilżyny.

Wszystkie składniki w ilości po 50 g należy wymieszać, zalać szklanką wrzątku i odstawić na 3 godziny. Przecedzić i lekko podgrzać. Pić 3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem. Przy kłopotach żołądkowo - jelitowych - pić po jedzeniu. Po wypiciu całej porcji należy robić 7 dni przerwy.

Według Ojca Czeslawa Klimuszki może dojść do chwilowego pogorszenia stanu zdrowia. Jednak kuracji nie należy zaprzestawać, ponieważ wkrótce powinna nastąpić poprawa. Przy dłużej trwającej chorobie organizm staje sie słaby.

Należy wówczas spożywać jak najwięcej świeżych owoców i warzyw. Wskazane jest również picie naparu lub odwaru jednego z niżej wymienionych ziół, które wzmacniają organizm. Co 3-4 miesiące zioła można zmieniać. Oto niektórez nich:
  1. kłącze tataraku zwyczajnego,
  2. ziele drapacza lekarskiego,
  3. kwiat krwawnika pospolitego,
  4. liść rozmarynu lekarskiego,
  5. ziele rdestu ptasiego.

Mimo licznych badań w kierunku leczenia dietetycznego nie uzgodniono specjalnej diety, która miałaby wpływ na leczenie Stwardnienia Rozsianego.

Informacje

Ostatnia aktualizacja: 

Zgodność:
Valid HTML 4.01!  Poprawny CSS!

Katalog Jarmi

nKatalog stron